Ga naar de inhoud

Vooruitkomen na depressie

“Ik heb vorig jaar 10 maanden ondersteuning gehad van PSW. Ik was toen herstellende van een depressie. PSW heeft mij ondersteund door naar mij te luisteren tijdens huisbezoeken en beeldbellen.

Ook hebben we samen gesprekken gevoerd met anderen die ik moeilijk vond. Door mij te motiveren om kleine stapjes te nemen maar mij wel in mijn eigen waarde te laten, kwam ik weer vooruit. Wat ik zelf kon, deed ik zelf of met hulp van de mensen om mij heen. En anders kon de begeleiding van PSW mij helpen.

Het ging zo goed dat ik na tien maanden weer samen met mijn familie en vrienden weer verder kon zonder begeleiding. Ik was heel blij dat ze er voor mij waren toen ik ze nodig had.”

 


Grenzen leren aangeven

“Ik ben Laura, ben 57 jaar en woon in de gemeente Leudal. Samen met een vriendin van me Miep woon ik in een appartement. We hebben allebei een verstandelijke beperking en wonen al jaren samen. We zijn goede vriendinnen van elkaar en helpen elkaar waar dit nodig is. Daarnaast doen we ook veel leuke dingen samen. We werken allebei bij een productiebedrijf in de buurt. Ik werk hier 5 dagen in de week.

We hebben allebei geen bijzonder groot netwerk. Mijn ouders zijn overleden, ik heb een zus en een broer. Mijn zus ondersteunt me bij verschillende dingen en kijkt met me mee in de financiën. Zij heeft me in januari 2020 bij de gemeente Leudal aangemeld voor de WMO-ondersteuning. Deze heb ik destijds ook toegekend gekregen en toen is PSW Thuis bij me gekomen om me begeleiding te bieden.

De WMO is aangevraagd omdat mijn zus zich zorgen om mij maakte. Ik had samen met Miep een vriend die regelmatig over de vloer kwam en misbruik maakte van onze goede bedoelingen. Ik kon toen niet opkomen voor mezelf en mijn grenzen aangeven. Miep kon dit ook niet en daardoor werd er op verschillende manieren misbruik van ons gemaakt. Het doel was dus om te leren hoe ik voor mezelf op kan komen en mijn grenzen aan kan geven op een nette manier.

 

PSW Thuis is gestart en kwam om de week bij me op huisbezoek en bleven dan ongeveer 2 uur.  Omdat Miep ook moeite had met opkomen voor zichzelf en grenzen aangeven is ook voor haar een WMO aangevraagd en toegekend. Hierdoor konden we samen aan onze doelen werken. Omdat we allebei een WMO hadden kwam PSW Thuis om de week op huisbezoek en om de week deden we beeldbellen via de Ipad.

Tijdens deze begeleidingsmomenten bespraken we situaties die voorgevallen waren en waarbij we het lastig vonden om voor onszelf op te komen. We kregen dan tips en adviezen van de begeleiding of we oefende samen hoe we dit een volgende keer anders konden doen. Hierdoor hebben we beide geleerd hoe we op een nette manier grenzen aan kunnen geven en voor onszelf op kunnen komen. Het ging de laatste tijd erg goed en daardoor heb ik samen met mijn zus en mijn begeleiding afgesproken om geen verlenging van de WMO aan te vragen. Ik heb 2 jaar begeleiding gekregen van PSW Thuis en ik kan nu mijn grenzen aangeven en voor mezelf opkomen.”